Je huis verbeeld

Koksma

Je huis verbeeld

Toen we in 2008 van Wageningen naar Leens verhuisden en daar in de oude middeleeuwse pastorie tegenover de Petruskerk gingen wonen, wisten we dat we er veel moest gebeuren. Met veel respect voor dit rijksmonument hebben we ruim een jaar gewerkt aan de restauratie, natuurlijk onder de bezielende en bemoedigende leiding van uitstekende vaklui.

Het werd mooi, “de oude weem” werd een huis waar weer stemmen van kinderen klonken en waar in elke kamer de haard kon branden. Toen het meeste werk was gedaan en we wat meer aandacht konden besteden aan wat er op het Hoogeland allemaal te doen was, ontdekten we ook atelierroute “Route 99” en, het klikte in Kloosterburen! Nooit eerder hadden we zo’n bijzonder contact met een kunstenaar en spraken de kunstwerken ons onmiddellijk aan. En wat een plek om je werkwijze èn je werk te kunnen laten zien, die school! We hebben als twee leerlingen een uur geluisterd naar Maria Madelon, naar haar verhaal over haar werkwijze en haar theoretisch gefundeerde kleurenleer. Waarschijnlijk waren we onbewust al op zoek naar iets voor aan die lange muur in die lange gang van de pastorie. Toen we haar Groningse kerken zagen en een béétje begrepen hoe die kerken vorm kregen op het doek, ja, toen, op “de weg van Lains noar Klooster”, ontdekten we dat we van háár een schilderij “vàn de weem ìn de weem” wilden. En zo gebeurde het. Maria Madelon liep met haar camera een mooie nazomermiddag op blote voeten door en om het huis en voelde 700 jaar geschiedenis, voelde het voor velen onvoelbare van deze plek.

Gelukkig heeft ze dat niet allemaal in haar schilderij neergelegd – er is hier veel gebeurd. Het schilderij ziet er prachtig uit. Kleuren die prima passen bij de oude Groningse kleuren van de gang. Je komt als het ware op het schilderij binnen in die gang en vervolgens krijg je een rondleiding om en door het huis. Dit alles op 1,28 m2, twee schilderijen van 40 x 160 cm. … best een lange wandeling!

Heel spannend, zo’n opdracht. Natuurlijk bespreek je alles maar ja, als dan de onthulling komt … gelukkig, we zijn meer dan tevreden! Wat een empathisch vermogen … Maria Madelon kan zich ongelooflijk goed inleven in wat de ander graag wil en ze kan daarenboven dat verbinden met haar eigen wijze van verbeelden. Dat vinden wij wel héél bijzonder, te meer daar we ontdekten dat we aan de hand van haar schilderij het verhaal van de eeuwenoude pastorie konden vertellen.

Nu, zes jaren later zijn we ons nog elke dag bewust van wat kunst vermag. Naar een galerie gaan en een mooi schilderij kopen, ja, dat kan ook. Maar dit betekent veel en vele malen meer: het aanreiken van en het meedenken in zo’n creatief proces over de verbeelding … de verbeelding van je eigen huis!
Carola en Franke Koksma
Leens, november 2015

Geef een reactie