Koken, klank en kunst

Wat hebben koken, klank en kunst nou met elkaar te maken?
Op het eerste gezicht misschien niet zo veel, maar wanneer je dieper kijkt dan blijkt dat ze nauw met elkaar zijn verbonden. Ik herinner me dat ik me als kind verward voelde omdat ik zoveel dingen leuk vond om te doen. Wanneer iemand mij vroeg wat ik later wilde worden, dan wist ik vooral dat ik iets met mensen wilde doen. Dat is natuurlijk een heel breed uitgangspunt. Hierdoor heb ik vele mogelijkheden de revue laten passeren: Schilder, kok, kleermaker, actrice, presentator, uitvinder, schrijver, kruidenvrouwtje, advocaat, verpleegkundige, bakker, horeca medewerkster, koningin en dokter. Waarom moest ik toch kiezen?…

Het vak kunstenaar was voor mij een gevolg hieruit. het is iets waarbij je de vrijheid hebt om je eigen invulling hieraan te geven. De scholing hierin heb ik voornamelijk zelf gedaan.Goed kijken naar anderen en zorgen dat je hun ideeeen niet verward met je eigen ideeen. Authenticiteit, daar gaat het om. Zorg er maar gewoon voor dat je volledig je eigen weg volgt. Souverein bent op je eigen gebied. Nieuwsgierigheid, discipline en ontwikkelingsdrang hebben me hierin alles gegeven.

Maar al die vakken die ik vroeger leuk vond, die doe ik nu gewoon. Ze zijn allemaal verbonden met elkaar. Dat is nooit anders geweest. Misschien zijn we het alleen vergeten. Door het toe te laten leer je veel van de wereld om je heen en ook hoe jezelf in elkaar steekt. Dat is bevrijdend!

Wat me opviel is dat we weinig leren over gezonde voeding. We tellen wel calorieen maar niet de chemicalien die in ons voedsel zitten. We leren dat onkruid vies is en dat suiker slecht is voor je tanden. Wat is hiervan waar? Hoe kan het dat mensen zoveel vage klachten hebben en hun lichaam bekijken als een “ding” dat het moet doen?

Mijn lijf werkte niet meer zo goed. Vermoeidheid en vage klachten. Ik was het zat en ben gaan zoeken.
Heel veel voedingsmiddelen heb ik uit mijn menu gehaald. Nu leer ik weer koken vanuit een nieuwe basis, een nieuwe beperking. Wat blijkt? Er wordt een appél gedaan op mijn creativiteit! Nieuwe gerechten bedenken, hoe maak ik bijvoorbeeld zoete koekjes zonder suiker en zonder meel?
Een beperking die verdieping en vrijheid geeft.

En dan is het cirkeltje weer rond. Wat ik nu doe is precies hetgeen ik doe met mijn schilderijen. Ik beperk mezelf en daag mezelf uit om ergens met een nieuwe invalshoek tegenaan te kijken!
Tijdens de Toes Toavel kook ik (samen met onze keukenprinsessen) vanuit deze basis. En ik vertel je dan graag over mijn bevin=dingen hierover. Met tips en trucs natuurlijk!

Geef een reactie