Kunst aan huis route en gedichten

Hoe beeldend kunstenaar Maria Madelon het over een andere boeg gooide en gedichten ging schrijven
door: Suus Venings

Afgelopen weken zag ik iets bijzonders bij mijn huisgenoot Maria Madelon gebeuren. Ze was volledig in de actiestand en liep rond met een grote to-do-lijst ter voorbereiding van de Kunst aan Huis route. Plots leek ze haar to-do-lijst in de prullenbak gegooid te hebben en was ze alleen nog maar gedichten aan het schrijven. Waar kwam die omslag opeens vandaan? Ik wilde het weten en klopte bij Madelon aan voor een interview.

Hoe heb je je voorbereid op de Kunst aan Huis route?
Zes weken van te voren had ik een to-do-list gemaakt. Een gigantische lijst was het. Wat daar zoal opstond? Mijn website bijwerken, foldermateriaal laten drukken, PR, stukjes met uitleg schrijven bij mijn werk, werk vernissen, nieuw werk maken en vloggen. Ik was onlangs gestopt met het management van Arnold en dacht: ‘Tijd om alles nu mooi voor mijzelf regelen. Dan weet ik zeker dat het een succes wordt.’

Al snel merkte ik dat ik iets probeerde te doen wat ik andere mensen juist afraad. Ik pleit er juist altijd voor om vooral te focussen op wat plezier geeft. Nu merkte dat ik daar voor mijzelf allemaal oordelen op had. Ik vond dat ik hard moest werken en dat ik het anders niet kon verantwoorden om zo’n prachtig leven te hebben waarin ik juist alle vrijheid heb om voor mijzelf te kiezen.

Als ik achter de computer ging zitten om aan de slag te gaan met mijn to-do-lijst dan werd ik moe, kreeg ik buikpijn of voelde ik mij misselijk worden. Het enige wat wel lukte was schrijven over wat er in mij omging. Er kwamen allerlei gevoelens aan de oppervlakte. Het had alles te maken met overgave, het bekende loslaten, oordelen er laten zijn en oordelen loslaten. Al schrijvend ontstonden er gedichten.

Had je toen je to-do-lijst al in de prullenbak gegooid?
Nee, nog niet. Toen de deadline heel hard schreeuwde, het was een week voor de route, dacht ik: ‘Nu moet ik écht wat gaan doen’, maar ik was moe en had nog steeds geen zin. Toen kwam er een moment waarop ik echt losliet. Ik dacht: ‘Het is toch eigenlijk al goed genoeg? Wat moet ik nou nog beter maken? Mijn gebouw is al leuk. Er hangt genoeg werk. Ik hoef toch ook niet de gastvrouw uit te hangen? Als ik wil, ga ik gewoon in mijn atelier zitten creëren. Dan plak ik een paar papiertjes op die mensen de weg ernaar toe wijzen en klaar.’

Wat gebeurde er toen?
Vijf minuten nadat ik besloten had al mijn voornemens los te laten, kreeg ik zo’n gevoel alsof niets mij meer kon schelen. Ik kreeg de inspiratie om een potlood te pakken en te schrijven. Er ontstond een gedicht terwijl ik met het potlood over het hele papier bewoog. Het ‘bewegend schrijven’ is precies zoals de beweging waarop gedachten door mij heen komen. Het resultaat was een één-op-één vertaling van inspiratie. Het zag er ook nog eens mooi en eenvoudig uit. Het gaf mij heel veel energie en ik kreeg zin om mijn andere gedichten ook in die vorm op papier te zetten.

Hoe was dat voor jou?
Ik voelde me superdicht bij mijzelf staan. Wat andere mensen vonden maakte mij helemaal niet uit. Ik wist gewoon dat ik dit moest doen en dat ik hiermee heel veel kon geven.

Vervolgens merkte ik dat ik weer veel meer energie kreeg en ik had ruimte in mijn agenda. Normaal zou ik echt geen afspraken inplannen tussen alle voorbereidingen maar nu ik alles toch had losgelaten, maakte ik een afspraak met een verkoopexpert. Het was een heel inspirerend gesprek. Het bracht mij op het idee om mijn catalogus op een bepaalde manier te maken, mensen te vragen om mij te helpen bij het ontvangen van de gasten tijdens de route en ik kwam op het idee om ook wat van mijn gedichten op te hangen. Zo gebeurde er toch nog wat aan voorbereidingen, maar het ging veel meer als vanzelf.

Op zaterdagochtend besloot ik om live gedichten uit te gaan werken in mijn atelier en dat mensen ze voor de gelegenheid konden kopen. Dit klopte helemaal bij het gevoel dat ik had toen ik alles losliet. Dat ik gewoon in mijn atelier zou zijn en dat mensen mij op mijn meest pure moment bezig konden zien, namelijk als inspiratie door mij heen stroomt.

Hoe was de Kunst aan Huis route voor jou afgelopen weekend?
Verrassend. Ik heb deze dag écht contact gehad met mensen. Mensen reageerden heel puur op mijn gedichten. Dat verraste mij. Het bleek dat mensen in een gedicht echt iets van zichzelf herkenden en zich openden naar mij. Dit leidde tot momenten van écht persoonlijk contact.

Door de reacties van de mensen op mijn gedichten kreeg ik ook een heel helder gevoel bij wat ik nou eigenlijk teweeg breng met mijn kunst. Mijn kunst is er om mensen te helen. Woorden zijn daarbij mijn eerste uiting van een gevoel. Vanuit een woord ontstaat bij mij uiteindelijk vorm. Dat is ook hoe mijn schilderijen ontstaan.

Dat mensen zo reageren op eigenlijk de basis van alles wat ik creëer, voelde heel fijn. De gedichten kwamen recht uit mijn hart en het kwam ook recht in iemands anders hart binnen. Voor mij voelde deze ervaring als een grote beloning voor de keuzes die ik voorafgaand aan de Kunst aan Huis route had gemaakt.

Hoe bereid jij je voor op de Kunst aan Huis route van aankomend weekend?
Ik heb op dit moment veel inspiratie om nieuwe dingen te maken met die gedichten. Ik werk nu aan een schilderij met een gedicht erop. Wellicht ga ik deze ook aanbieden als kunstwerk dat gewonnen kan worden met de loterij, als een alternatieve optie voor de winnaar.

Verder heb ik een Facebookpagina gemaakt voor mijn gedichten. Deze werk ik nu in opdracht uit. Mensen kunnen hier de gedichten lezen en hebben de mogelijkheid om er dit weekend een live door mij te laten uitwerken.

Wat kunnen de mensen die dit weekend langskomen verwachten?
Ik zal mij voornamelijk bezig gehouden met het live uitwerken van gedichten.
Verder geef ik op een aantal vaste tijden uitleg bij mijn werk.
Om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur

De uitleg achter mijn schilderijen is heel hoofdelijk. Bij eerdere routes gaf ik de hele dag uitleg en dan zat ik erg in mijn hoofd en dat maakte mij moe. Daarom kies ik nu voor een presentatie over mijn werk op vaste tijden. Overigens is er bij binnenkomst doorlopend een video te zien met het verhaal achter mijn werk, zodat iedereen die wil toch het verhaal kan horen.

Mensen kunnen van te voren een gedicht uitkiezen via de Facebookpagina of live tijdens de route: de gedichten liggen er op A4 en ik werk ter plekke je favoriete gedicht uit. 

Wil je alvast de gedichten bekijken? Ga dan naar de Facebookpagina. Tijdens de Kunst aan Huis route kun je een gedicht voor 10 euro laten uitwerken.
Informatie over route
Je bent welkom op 18 en 19 maart tussen 11.00 en 17.00 uur.
Kunst aan huisroute Lauwersland

Geef een reactie