Kunst werken!

Binnenkort begin ik aan een groot, kleurrijk kunstwerk voor Het Hogeland College in Warffum, voor de opening van hun nieuwe schoolgebouw. Hierbij werk ik samen met de leerlingen uit de examenklassen HAVO5 en VWO6. Zij schilderen ik zorg voor de regie: de leerlingen schrijven hun naam in kleur, door met een speciaal transformatiealfabet de woorden om te zetten naar kleur. Al die kleurrijke vakjes, blokjes en patronen vormen samen een groot kunstwerk, dat een grote wand gaat vullen.

 

De leerlingen – die binnenkort de school gaan verlaten – zijn een prachtige schakel tussen oud en nieuw: zij kennen het oude schoolgebouw door en door, en maken er deel van uit. Zowel de school als de leerlingen slaan een nieuwe weg in en maken een transformatie door. Door middel van het kunstwerk blijven ze toch met elkaar verbonden – oud en nieuw, de school en de (oud-)leerlingen.

 

Mijn rol bij dit kunstwerk is vooral organiserend en regisserend: ik wil de leerlingen kennis laten maken met hun creativiteit, en hen laten zien dat iedereen imposant professioneel ogend kunstwerk kan maken door te werken met een kader. In dit geval is dat mijn kleurcompositiealfabet, in combinatie met het unieke van ieders eigen naam en persoonlijkheid. Door zo’n kader krijg je overzicht in het aantal keuzemogelijkheden dat je hebt. Keuzeproblemen en twijfels zijn zo verleden tijd, en dat levert vertrouwen, zelfvertrouwen en een succeservaring op. Het kunstwerk moet op deze manier een inspiratiebron worden voor toekomstige leerlingen van Het Hogeland College, en de weg wijzen naar eigenheid en creativiteit door middel van beperking.

Geef een reactie