Kunstproject “de Jakobijn”

De centrale hal nu

Metamorfose
Een paar maand geleden ontstond een idee. Een paar maand geleden ontstond een idee in samenwerking met de Vereniging van Eigenaren, de Jakobijn in Groningen.
Beeldende kunst inzetten om bewoners van een appartementencomplex met elkaar in verbinding te krijgen, om zo een oplossing te creëren voor een gezamenlijk probleem, de kille centrale hal van hun wooncomplex.
Over een half jaar heeft deze hal een metamorfose ondergaan en is dan levendig en kleurrijk met een kunstwerk is in de vorm van een muurschildering.

Uitgangspunt
“Zonder verleden geen heden, zonder heden geen toekomst”
De bewoners vertolken het heden, met hen begint het verhaal. Zij brengen actief leven aan deze plek.
Van hieruit ga ik op onderzoek uit naar het verleden van deze plek in de Hortus-Ebbingebuurt door in de stadsarchieven te duiken. En natuurlijk maak ik ook een uitstapje naar de toekomst. Daarover zijn in de vorm van stadsvisie en ontwikkeling ook al gedachten op papier verschenen.

Verhalen van bewoners, verhalen over vroeger en verhalen over de toekomst, ze komen allemaal bij elkaar in dit kunstwerk. Net als het gedicht “Boterdiep” van Gerrit Krol en een aantal historische foto’s die door de aannemer bij oplevering geschonken zijn aan de bewoners.

Compositie
Al deze informatie komt bij elkaar in deze muurschildering die in kleur, vorm en tekst deze verhalen verbeeldt en met elkaar verbindt.
Architectuur is het thema van de vorm als metafoor voor deze plek.
De afbeeldingen verschijnen als clusters op de wanden en verschijnen door de gehele hal en het trappenhuis.
Wanneer je binnenkomt in deze hal dan ben je omgeven door een muzikale compositie in stilte en in vorm die steeds verwonderd.
Met een knipoog vanuit onverwachte hoek en vrolijke kleuren, ga je je met een glimlach op het gezicht de weg op naar je huis.

Op dit moment plan ik de bezoekjes met de bewoners, de basis van dit kunstwerk.

Geef een reactie