St Martinus’ gedachte draagt voort in schilderij Martinikerk

2015-MartinikerkMariaMadelon1

Voedselbank Groningen
Via mijn vriendin Anne Krikke kwam ik onlangs in contact met de Voedselbank Groningen. Zij had de vraag gekregen naar kunstenaars die werk beschikbaar wilden stellen om te laten veilen. De opbrengst zou dan ten goede komen aan de voedselbank. Mijn interesse was gewekt. Vooral omdat ik graag op mijn manier een steentje bijdraag aan initiatieven die zich inzetten om de wereld mooier te maken.

Van consument naar producent

Wanneer je ontspannen om kunt gaan met beperkingen en schaarste ontstaat er juist ruimte voor creativiteit en vindingrijkheid. Zo groei je van consument naar producent. Dat geeft vrijheid en een rijk gevoel. Stel daarbij haalbare doelen voor jezelf en je maakt de weg vrij naar succeservaringen. Succeservaringen zijn essentieel om gemotiveerd te blijven vanuit beperkingen te leven.

Voedsel als ontspanning

Eerste voorwaarde voor ontspanning is voedsel (pyramide van Maslow). Steeds meer mensen komen in een situatie terecht waardoor zelfs voedsel niet meer op tafel staat. Veel van deze mensen hebben een gezin. Dit betekent dat een aantal kinderen niet genoeg voeding krijgen. Kinderen kunnen er niks aan doen dat hun ouders in deze situatie terecht zijn gekomen. Kinderen hebben de toekomst, kinderen maken de toekomst. Kinderen zijn van nature vindingrijk en creatief. Kinderen creëren hirmee vooruitgang voor ons allemaal. Belangrijk dat de buikjes van de kinderen gevuld zijn, dat geeft ontspanning.

Vertrouwen

Ontspanning en vertrouwen is noodzakelijk om van weinig iets kunt maken. Voorbeelden van mensen die beperkingen om zetten naar indrukwekkende creaties zijn inspirerend.
Mijn indruk van de Voedselbank Groningen is dat ze naast voedselhulp ook inspiratie willen bieden aan kinderen en gezinnen om creativiteit te ontplooien en vindingrijkheid te ontwikkelen. Creativiteit is de opening naar een ander leven.

Helpen

Deze gedachte illustreer ik met de schenking van mijn kunstwerk van de Martinikerk aan Art4food-voedselbank. In mijn leven en werkwijze maak ik bewust gebruik van beperkingen. Ik heb systemen bedacht waardoor ik vanuit weinig bestanddelen eindeloze variaties maak. Deze systemen brengen kaders waardoor ik overzicht en duidelijkheid ervaar. In combinatie met het stellen van haalbare doelen creëer ik op eigen wijze ontspanning. En ik heb een succeservaring. Gratis en voor niks!

Vele kleine succeservaringen samen maken een groot indrukwekkend geheel. Hiervan is dit schilderij een illustratie. Een schilderij dat inspiratie geeft om beperking te omarmen en er je voordeel uit te halen.

Vrijheid die beperking heet

Uit ervaring weet ik hoe het is om onder het financiele bestaansminimum te leven. Ik kies ervoor om overal van af te zien of op te bezuinigen behalve op voedsel. Ik voel me iedere dag dankbaar dat ik zo kan leven. En dat ik kan doen en maken waar ik de meeste geluk door ervaar De vrijheid en het geluk die creëren me geeft deel ik graag met anderen.

Geef een reactie